Gastlenen: materialen lenen in een bibliotheek buiten Huizen en Laren

Wilt u af en toe in een andere bibliotheek materialen lenen? Bijvoorbeeld in de plaats waar u werkt, studeert of sport? Dan is er nu gastlenen: lenen in een andere gemeente, gewoon op uw eigen abonnement.

Wat is gastlenen?
Met een abonnement van uw bibliotheek kunt u lenen bij alle andere bibliotheken in Nederland. U heeft een geldig lidmaatschap nodig en een abonnement dat gastlenen toestaat.

Is mijn abonnement geschikt voor gastlenen?
De abonnementen Comfort, Top en alle jeugdpassen van bibliotheek Huizen Laren Blaricum zijn geschikt voor gastlenen. Met het abonnement Budget kun je alleen gastlenen bij de vestigingen van Bibliotheek Gooi en Meer

Gastlenen aanvragen
Neem bij uw eerste bezoek aan de gastbibliotheek uw bibliotheekpas van de bibliotheek Huizen Laren Blaricum en een geldig legitimatiebewijs mee. De baliemedewerker in de gastbibliotheek controleert uw pas en identiteit, en daarna zijn er twee mogelijkheden:

1. De medewerker in de gastbibliotheek maakt uw pas van bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum gratis geschikt voor gastlenen (dat kan momenteel in ruim 65% van alle openbare bibliotheken in Nederland). U heeft dan geen pas van de gastbibliotheek nodig om in de gastbibliotheek te lenen!

2. De medewerker in de gastbibliotheek maakt een gratis bibliotheekpas van de gastbibliotheek voor u aan (in de momenteel resterende 35% van de openbare bibliotheken in Nederland).

NB: Mogelijk vraagt de gastbibliotheek hiervoor een eenmalig inschrijfgeld.

In beide gevallen kunt u meteen materialen lenen in de gastbibliotheek. U kunt in de gastbibliotheek ook reserveren en verlengen. En wilt u bij meer bibliotheken gastlenen? Dat kan!

Wat geldt als een geldig identiteitsbewijs?
Een geldig paspoort en geldige identiteitskaart, in sommige bibliotheken ook een geldig Nederlands rijbewijs. Vraag de gastbibliotheek vooraf welk document u moet meenemen.

Mag ik boeken die ik in een gastbibliotheek heb geleend, inleveren bij mijn eigen bibliotheek? En andersom?

Ook hier zijn twee mogelijkheden:

1. Ja, dat mag als uw pas van de bibliotheek Huizen Laren Blaricum in de gastbibliotheek geschikt is gemaakt voor gastlenen (zie ad. 1 hierboven bij Gastlenen aanvragen).

2. Nee, dit is niet mogelijk als u in de gastbibliotheek boeken leent op een in de gastbibliotheek voor u aangemaakte pas van de gastbibliotheek (zie ad.2 hierboven bij Gastlenen aanvragen). U moet de geleende materialen inleveren bij de bibliotheek waar u ze hebt geleend. Op termijn wordt dit wel mogelijk gemaakt.

Gastlenen verlengen en opzeggen
Gastlenen wordt automatisch verlengd zolang u lid bent van bibliotheek Huizen Laren Blaricum en een abonnement hebt waarmee gastlenen mogelijk is. U kunt gastlenen zelf opzeggen. Zorg dan dat alle geleende materialen van de gastbibliotheek zijn ingeleverd. Ook mogen er geen boetes openstaan.

Ik wil mijn abonnement opzeggen bij mijn eigen bibliotheek, kan ik dan toch nog blijven gastlenen?
Nee, als u uw abonnement beëindigt, dan stopt ook de mogelijkheid om te gastlenen.

Moet ik elk jaar gastlenen verlengen?

Zolang u lid blijft van de bibliotheek én uw abonnement geschikt is voor gastlenen, hoeft u niets te doen. Gastlenen wordt automatisch voor u verlengd. Sommige bibliotheken beëindigen een lidmaatschap als het lang niet meer gebruikt is. Dit kunt navragen bij uw gastbibliotheek.

Aantal materialen
Op uw bibliotheekpas mag u een vastgesteld aantal materialen lenen.
De materialen die u leent in de gastbibliotheek komen hier boven op. Hoeveel materialen dit zijn, hangt af van de gastbibliotheek die u kiest.

Wat kost het lenen met gastlenen?
Veel materialen kunt u gratis lenen. Voor sommige materialen kan een bedrag per uitlening gelden. Dit hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Soms wordt door de gastbibliotheek inschrijfgeld gevraagd. Informeer hiernaar bij de gastbibliotheek.

Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik kan lenen met mijn gastlidmaatschap bij de gastbibliotheek? Daarvoor gaat u naar de website van uw gastbibliotheek en kijkt daar naar Abonnementen of Leenvoorwaarden. Het aantal staat los van het aantal dat u in uw eigen thuisbibliotheek mag lenen

Openingstijden vandaag

Bibliotheek Huizen
10:00 - 13:00
13:00 - 20:00
Bibliotheek Laren-Blaricum
09:00 - 11:00
11:00 - 17:00

Vragen over gastlenen?

Tarieven & voorwaarden